יום ראשון, 30 באוגוסט 2009

רשימת סרטונים

טביליסי - ביקור במדרחוב המשופץ ובבית הכנסת הגדול.
מחנה רועים -4 משפחות רועים ברמות יבחטי.
שמורת 'בורג'ומי חרגולי' - השמורה הגדולה באירופה.
יום במסטיה - 15 שעות במרכז הקווקז הגבוה
טיול רגלי - בנחל שמצפון לאושגולי חדש
פרידה מאושגולי - יום קיץ בכפר המיושב הגבוה באירופה.
עבודה בשדה - קציר (חרמש) ומחול מקומי.
אנשים - אוסף דמויות שצולמו בסביבתם הטבעית.
בתים - אוסף בתים, בעיקר בקווקז הגבוה.

המוזיקה מתוך תקליטור שנרכש בקוטאיסי מלהקה קולית שהופיעה בפנינו ומהורדה באתר http://en.music.inet.ge/

יום רביעי, 19 באוגוסט 2009

יום 8 יום ד' 19 באוגוסט 2009

אושגולי - קוטאיסי
מפת צילומי אושגולי
הקלק כדי להתקרב לתוואי הקרקע

הצג את Trip to Georgia טיול ג'יפים לגיאורגיה במפה גדולה יותר

‫‫אושגולי נמצאת למרגלות הר שחרה ‪ Shkhara‬ הגבוה בהרי גיאורגיה 5060 מטר. האזור הינו אתר מורשת עולמית‬ ‫הוכרז מטעם אונסקו. באזור יותר מ 20 מגדלים פזורים ששמשו למטרות מסתור והגנה. האזור הגבוה חשוף, מטייל‬ים ‫בינות המבנים המוזרים ולומדים עליהם . מכאן יוצאים למעבר בגובה 2600 מטר, מעבר הסגור רב השנה. נוסעים משך שעות‬ ‫אחדות לאורך יערות ונהרות אשר נפש חייה לא מגיעה לכאן עקב היות המקום מבודד עקב שלגים . יום מיוחד ולא‬ ‫קל- אך החוויה היא אדירה. לעת ערב מגיעים לציביליזציה ונסעים עד לקוטאיסי ללינה.


הר למה

יום שלישי, 18 באוגוסט 2009

יום 7 יום ג' 18 באוגוסט 2009

מסטיה - אושגולי


ישנים לילה נוסף במסטייה. למחרת יוצאים ‫מזרחה. המסע מזרחה נמשך בדרך לא קלה לאורך נהר מולכרה כשבדרך כפרים מבודדים וכנסיות הפזורות בנקודות ‬‫גבוהות ויפות. עוצרים בנקודות תצפית על כפרי המולכי שמגדליהם צופים למרחוק. ליד הכפר אדיסי עוצרים ובהליכה סיבובית קצרה מגיעים לאגם כלוא (דולינה) המכיל עדשות מים, מין יצורים זעירים המנקים ומטהרים את המים, האגם הכלוא מכל עבריו מוקף בכרי דשא, פריחה צבעונית ובצמחיית ביצות אופיינית, שקט ושלווה פסטורלית. מאחד הכפרים יוצאת ומתקדמת לעברנו בחריקה עגלה ללא גלגלים עליה מונחים כלי עבודה פשוטים עשויים בעבודת יד. את עגלת העץ גוררים/נושאים בעול צמד פרות אותם מנהיג כפרי צעיר בדרכו לשדה.


מהכפר חה ‪ khe‬ הולכים אל הכנסיה הקדושה ביותר לתושבי מסטיה: כנסית לקורגה שקירותיה מכוסים בציורי קיר. על חזית הכנסייה תבליטים עתיקים, בבית הקברות מצבות גרניט שחורות עם צילומי הנפטרים. בתי הכפר עשויים עץ ואבן בבנייה פשוטה המשתלבת היטב בנוף ההררי כשמכל עבר זורמים מים.


אחה"צ‬ ‫מגיעים לכפר אושגולי ‪ Ushguli‬ שממוקם בגובה 2200 מטר. אין ספק, אחד המקומות המרשימים ביותר בטיול. הכפר נחשב‬ ‫למקום המיושב הגבוה באירופה!!.
למרות היום הארוך והקשה, בעיקר של הנהגים שנהגו כל היום בדרכי העפר הצרות והקשות, מנצלים את שעות האור שנותרו למסע רגלי לאורך הנחל שמצפון לאושגולי, הרכבים מגיעים עד לגשר שבשולי הכפר שם אנו יורדים ולרעש המים וחריקות חלוקי הנחל מתחילים לצעוד כשרכס השחרה לפנינו כל העת.
בסוף המסלול חוצים את הנחל בעזרת הג'יפ של ווחו שחוצה את הנחל הלוך ושוב עד אשר כולם מגיעים יבשים לגדה שממול.
בדרך חזרה פוגשים עדרי בקר בדרכם לכפר לחליבת הערב .
רועים רכובים על סוס והנעזרים בכלבי מרעה לאיסוף והכוונת הבקר שבים אף הם לכפר.


מגיעים חזרה לאושגולי בדיוק בזמן כדי לצפות בשקיעה. העננים מנמיכים ומסתדרים בדרך מופלאה במקביל לקו הרקיע. פסל המלכה תמר הממוקם על הכתף שממול חורג בבדידותו ואט אט נעלם בחשכה המשתלטת על הכול.

שקיעה באושגולי

לנים בכפר בתנאים פשוטים יחסית אפילו לגרוזיה, אך החוויה של השהייה כאן, ‬‫שווה כל מאמץ. הכפר מחובר לרשת החשמל אבל אין תאורת רחוב ואנו מוצאים את דרכנו בעזרת פנסים קטנים שהבאנו איתנו. החדרים בדירות האירוח שבבתי הכפריים מרוהטים בצניעות ובנוחות יחסית, השירותים משותפים (כך גם חלק מהחדרים) ונקיים.‬
מתארגנים לארוחת ערב. גשם עז שדופק על גג הפח מפסיק לפתע לאחר שהרווה שוב את האדמה הרווייה ממילא.

יום שני, 17 באוגוסט 2009

יום 6 יום ב' 17 באוגוסט 2009

מסטיה


יומיים באזור מסטיה. בלב האזור הגבוה כשמצפון לכפר, הר אושבה בגובה 4700 מטר וממש מעלינו ההר‬ ‫מסטיה. הגבול מצפון עם רוסיה הינו רכס הרי הקווקז הגבוה ביותר ומסטיה ‪ Mestia‬ רכוז כפרים הגדול באזור.‬




השכמה מוקדמת, צופים בזריחה ממרפסת החדר הפונה מזרחה, מזכיר קצת את "פון היל" שבנפל. אלא שב"פון היל" זריחת השמש מדליקה את 7 פסגות ההימליה וכאן "נדלקים" ראשי מגדלי השמירה המאפיינים את האזור. האור המיוחד מזמין אותנו (שמוליק מנוב ואנוכי) כל אחד לחוד ומבלי שנדברנו לסיור צילום מוקדם בעיירה המתעוררת.


מסטיה 06:30 בבוקר

קודם מכה בנו ריח הלחם המקומי הדומה לפיתה גדולה הנאפה בתנור-טאבון במאפייה הסמוכה, אח"כ בסמטה הצרה אנו נתקלים באשה לא צעירה נושאת מיכל חלב שזה עתה נחלב ידנית מהפרה שבחצר.


משאית עתיקה מניעה ברעש ואוספת פועלים צעירים בדרכם לעבודה. רעש המנוע לא מצליח להשתיק את רחש זרימת הנהר העובר במרכז מסטיה. חגיגה לצלמים, כל בית וכמעט כל סמטה "שווים" צילום, אני "יורה" במצלמה בממוצע כל 2 דקות עד לקצה העיירה מזרחה משם נכנס הנהר לעיירה ושם גם הדרך לאושגולי בה ניסע מחר.

לאחר ארוחת בוקר מקומית מתארגנים לסיור רגלי בכפר ובשלוחה שבין מזלג הנהרות המתלכדים לנהר אחד הזורם דרך העיירה.
תחילה מבקרים את האופה שבסמטה הסמוכה, מציצים בחצר האחורית בגינת הירק הקטנה, בברז העתיק וב"פיילה" שאליה הוא דולף, כאן לא חוסכים וגם לא מודדים צריכת מים. אחר כך צועדים בטור על השלוחה שבין הנהרות. פריחה צבעונית בעיצומה, עכשיו אנחנו מבינים מה זה "כרי דשא" הירוק בוהק על רקע רכס ה"אושבה" שעל מדרונותיו שלג, רחש פרות לועסות באחו, אחרות צועדות כאילו ללא בעלים, משפחה צעירה מטיילת לה רגלית, ג'יפ עתיק יורד מאיפה שהוא.


מול רכס האושבה

חוזרים לכפר לארוחת צהריים מוקדמת לאחריה עולים על הרכבים ונוסעים בין בתי הכפר הצרים אל עבר המוזיאון המקומי אותו אצרה צעירה אוקראינית יפה. קודם עולים על מגדל שמירה אליו מטפסים בסולם עץ רופף עד לקומה הראשונה ומשם ממשיכים במדרגות וסולמות פנימיים עד לראש המגדל שמחלונות התצפית שלו לארבע רוחות השמיים מתגלית מסטיה היפה על כל חלקיה. המוזיאון האפלולי מדמה חיי משפחה ומשקה בתנאי חורף, כולם יחד האנשים הבקר והצאן, הכל יש כאן, אפילו כנסייה זעירה. יוצאים לאור הבוהק ו‫נוסעים בדרך עפר מתפתלת וקשה שנפתחה רק לאחרונה אל הר מסטיה שמצפון, לא לפני שווחו המדריך, המנווט והמוביל המקומי חוזר על הוראות הנהיגה בתנאים קשים (מהלך כח מקסימלי, נסיעה איטית והקפדה על נסיעה האחד בעקבות השני). הר מסטיה שבהמשכו רמת אושבה שיש אומרים שהיא מושלגת כל השנה!!. מטפסים לאט ומסטיה הולכת ומתרחקת תחתינו. למרות ההקפדה על הוראות הנהיגה המנועים מתחממים מאד וכולנו עוצרים להפוגת התקררות כשלאחריה לאחר מאמץ קצר נוסף, תוך כ-20 דקות אנחנו למעלה. המראה שנפרש לעינינו מדהים (פעם ראשונה שאני משתמש במילה "מדהים") צעידה קצרה לכיוון האושבה, מתיישבים על מדרון, ממול לנוף. הרכס, המדרונות וההר, כולם לפנינו. חלק מהחבורה לא עומדים בהתפעמות ומתחילים להשתפך ולהתפייט.

את "לוגו המסע" הפרטי שלי שיופיע בתחילת ובסיום כל סרטון שאצלם ואערוך אני מחליט לצלם כאן.

חוזרים לרכבים, נפרדים מהמראות השמימיים בעזרת המצלמות ומתחילים בנסיעה איטית במדרון היורד למסטיה. הערב יורד, השקיעה כבר הרבה מאחורינו, הבנות מארגנות את ארוחת הערב (שוב דגים, הפעם בתנור "טורבו הפחמים" המקומי) ולאחריה, מופע פולקלור בשירה וריקודים של להקה מקומית. למרות העייפות חלקנו מצטרפים למחולות. עוד כוסית "צ'ה צ'ה (מין משקה מקומי חריף מאד) ופורשים לשינה לאחר יום ארוך ומיוחד.





יום ראשון, 16 באוגוסט 2009

יום 5 יום א' 16 באוגוסט 2009

קוטאיסי - מסטיה

View Trip to Georgia טיול ג'יפים לגיאורגיה in a larger map



כאן מתחיל מסע אל נבכי חבל ארץ מסתורי, מדהים, מרגש ואוטנטי. יוצאים מקוטאיסי מערבה וצפונה למחוז הצפוני סבנטי  Svaneti שנחשב לאזור ההררי היפה ביותר בארץ יפה זו. האזור נחשב כקשה ביותר להגעה ולמעשה עד עתה כלל לא על מפת התיירות הרגילה עקב תנאי ההגעה הקשה לכאן.
התושבים פיתחו כאן תרבות עצמאית, שפה משלהם (סבנורי) וכן גם אמנות דתית, המערבת עד היום נצרות עם סממנים פאגניים. כמקובל בעוד אזורים הרריים מרוחקים.
סבנטי מחולקת ע"י רכס סבנטי לסבנטי העליונה (הצפונית) וסבנטי התחתונה כשהגבהים משתרעים מ-300 עד 5300 מטר האזור מתאפיין גם בשונות הצומח ככל שעולים. זהו יום נסיעה ארוך עם טיולי רגל קצרים. נוסעים דרך העיר זוגדידי לאורך הנהר אנגורי האדיר המנקז את מורדות הקווקז הגבוה. אחה"צ מגיעים לכפר הגדול מסטיה .(Mestia)

יום שבת, 15 באוגוסט 2009

יום 4 יום ש' 15 באוגוסט 2009

קוטאיסי
השבת מוקדשת למנוחה ולסיורים רגליים קרובים. לאחר ברכת החודש (אלול) וארוחת שבת יצאנו לסיור בכנסייה עתיקה שהוכרה ע"י אונסקו כאתר שימור. הכנסייה נמצאת בשיפוצים והיא שולטת על הסביבה כולה. בעת חיזוק היסודות נתגלה בכניסה שלד אדם בוגר מצופה זהב.






יום שישי, 14 באוגוסט 2009

יום 3 יום ו' 14 באוגוסט 2009

שמורת חרגולי

View Trip to Georgia טיול ג'יפים לגיאורגיה in a larger map




יום אתגרי בו נוסעים דרומה בטיפוס הררי מרהיב אל תוך שמורת חרגולי. שמורה גדולה עם יערות עד שכבר משנות ה-20‬‫ המשטר הסובייטי העריך את המקום והפכו לשמורה בחוק. כאן גם נמצאים מעינות מיים מינראליים ומעינות‬ ‫מרפא. היער השמור כאן התפתח ליער עבות ושמור.
לפני הכניסה לשמורה עוצרים בעיירה אבסטומני שם מתנהל שוק מקומי שבועי קטן בו עוברים מיד ליד בעיקר פירות וירקות. מיד עם הכניסה לשמורה עוצרים לביקור בחוות דגי טארוט המנוהלת ע"י איש בודד שחי בתנאים מינימליים. בחווה כמה בריכות דגים הניזונות מנחל הנשפך לתוכן. המקום שלו מאד ורק נביחות הכלב חברו של המנהל נשמעות ללא הרף.
הדרך העולה, המתפתלת והקשה מחייבת שימוש בהילוכי כח ובנסיעה מדוייקת ואיטית מאד בעקבות 'ווחה' המדריך המקומי שמלווה אותנו במהלך כל הטיול. לא עוצרים בעליה וההנחיות להצמד רכב לרכב מועברות במכשיר הקשר.
בחציית הרכס עוצרים ‫להליכות רגליות במישורי האחו שבחלקים העליונים. הכל פורח, הצבעים עזים וריח משכר באוויר. פוגשים רועים העולים עם עדריהם בקיץ למרעה, עוצרים לשיחה קלה ומתפעלים מהכושר הגופני של ילדי הרועים.




חוצים את‬ ‫הרכס מערבה עוברים דרך חוות דבש וכוורות דבורים לידם מתנהל שוק של מוצרי דבש, כל האזור רוחש דבורים ורחש פכפוך מים מנחל סמוך ומברז שכנראה לא סוגרים אותו לעולם, שהרי אין לו מגוף. לעת ערב מגיעים לעיר קוטאיסי ‪ Kutaisi‬ העיר השנייה בגודלה בגיאורגיה. מבקרים בבית הכנסת המקומי שם נתפלל את תפילת השבת הערב ומשם גם ניקח בהשאלה ספר תורה לתפילת הבוקר מחר בבית ההארחה.
לנים בבית ההארחה המקומי‬‫ 'שלווה' (כשם בעליו) ביומיים הקרובים.‬ אנחנו מתמקמים בקומה החדשה שנוספה רק לאחרונה, ובוחנים בחשד את שלד המבנה הקל ממנו נבנה האגף החדש.


בית הכנסת בקוטאיסי

יום חמישי, 13 באוגוסט 2009

יום 2 יום ה' 13 באוגוסט 2009

בקוריאני - אחלציחה

View Trip to Georgia טיול ג'יפים לגיאורגיה in a larger map




‫מבקוריאני עולים דרומה למעבר צחרה-צקרו‪ ,Tskhra Tskaro ‬כאן גם עובר קו צינור הנפט-גז באקו-טביליסי-‬‫שיהאן דרום תורכיה שבתהליכי סיום העבודות לקראת הפעלתו. מדרימים על רמות יבחטי ‪– Javakheti‬רמה ‬‫וולקנית בהרי הקווקז בגובה כ 2000 מטר עם משטחי אחו ירוקים וכן מספר אגמים גדולים.



הכפרים כאן ברובם ‬‫מיושבים ע"י תושבים ממוצא ארמני, כך גם השפה והארכיטקטורה. ומגיעים לעיר אחלקילאקי- עיר דרומית עם שוק‬‫ אוכל מסוגנן. לאחר הפסקה יוצאים מכאן לכיוון מערב- עד הגיענו לורדיזיה ‪.Vardzia‬ זהו אתר מהחשובים בגיאורגיה ‬‫ומהמרשימים, הן לאוהבי קלסיקה והן להרפתקנים. כאן נחצבה עיר שלמה בסלע במאה ה 12, תחילה כמבצר על ‬‫הגבול התורכי ובהמשך המלכה תמר הפכה והגדילה את ההר לקומפלקס של אלפי חדרים חצובים בסלע ואשר ירדו ‬‫לעומק של כ 13 קומות. פרסקות רבות וציורי קיר מרשימי ם נשארו עד היום בצבעים יפים. רעידות אדמה גרמו ‬‫לשברים ותזוזות וחשיפת חלק מהחדרים. מטיילים במקום, זוחלים במחילות בין החדרים וחווים את המקום. מכאן נוסעים‬‫ למקום הלינה באחלציחה Akhaltsikhe‬‬.




הלינה במלון rio ב Akhaltsikhe 995.55225522 מלון טוב

יום רביעי, 12 באוגוסט 2009

יום 1 יום ד' 12 באוגוסט 2009

טביליסי - באקוריאני

View Trip to Georgia טיול ג'יפים לגיאורגיה in a larger map





טביליסי, השכמה מוקדמת 06:00 בישראל השעה 07:00 מאפסים שעונים.
ארוחת בוקר במלון Irmeni שחזותו החיצונית והסביבתית מטעה מאד. הסביבה מוזנחת המלון מצויין.

( Irmeni Hotel in Avlabari DistrictAddr: 1 Martkopi St. TbilisiTel: +995 32 77 04 66Fax: +995 32 77 14 66E-mail: hotel_irmeni@news.geWebsite: http://www.irmeni.ltd.ge/ )



הלחם המקומי דומה לפיתה גדולה. חם וטעים מאד.
יוצאים לסיור ברובע העתיק של טביליסי ובמרכז העיר. מבקרים ברובע העתיק שבחלקו משופץ שוקק בתי קפה מסעדות וחנויות. במרכז כנסייה מוקפת בכנסיות רבות נוספות.
יהודי טביליסי

הקהילה בגיאורגיה היא העתיקה מבין קהילות הרפובליקות האסיתיות. על פי המסורת הגיעו היהודים לפני 2500 שנים ומקורם כניראה ביהודי בולת בבל. על פי המסורת המקומית לא נירדפו היהודים מעולם וחיו בטוב עם הגיאורגים. לא מפתיע מכיוון שהגיאורגים, כמו שכבר ניכתב, הם מהאנשים הנחמדים ומכנסי האורחים שיש.
אל הקהילה הוותיקה הצטרפו בשנות מלחמת העולם השנייה יהודים אשכנזים שהגיעו ממערב רוסיה וממוסקבה.
חלק מהקהילה עלה לארץ בראשית המאה ה-20 והתיישבו בירושלים (הגורג'ים) ובהם משפחתה של ריבקה מיכאלי ונציגים מכובדים אחרים.
הגל הבא של העלייה הגיע בראשית שנות השבעים של המאה ה-20, יהודי גרוזיה היו הראשונים שפתחו שאיפות ציוניות בזמן השילטון הקומניסטי וניצלו את הפתיחות היחסית של חרושצ'וב על מנת לעלות לארץ.
גל גדול נוסף הגיע בראשית שנות התשעים של המאה ה-20 שישדועים נציגה הבולטים כבמאי דובר קוזשווילי, הצייר מאיר פיצ'חזדה אם כי בני הקהילה השתלבו הייטב בחיים הישראלים.
הקהילה נותרו היום כ-6000 אנשים (לא רק בטיבליסי ואפשר למצוא יהודים גם בקוטאייסי ובבטומי)
בית הכנסת ניבנה ב-1901 ויש לו חוצר קטנה לפני הפתח. לבית הכנסת יש קומה שנייה ובה בית כנסת גדול ומפואר אף יותר ובו עזרת נשים.
הרובע היהודי נמצא בחלק הדרום מזרחי של העיר, מדרום לקורה ויש בו בית הכנסת.
(צור שיזף)
מבקרים בבית הכנסת הגדול, עדיין פעיל. מקבלות את פנינו קבצניות המבקשות נדבה וגבאי בית הכנסת שמתאר את תולדות המקום. בחוץ, ברחבת הכניסה, לוח גדול ועליו תצלומים ושמות רבני הקהילה לדורותיה.
בצהריים לאחר הסיור בעיר ולאחר טעימת חצ'פורי מין מאפה מקומי ממולא בירקות או גבינה עולים על הרכב ויוצאים מן העיר צפונה ומערבה אל העיר מצחטה.
בקוריאני היא אתר הסקי של גיאורגיה. פה, להבדיל מהאתר בגודאורי יש מה לעשות ברבים כי יש פה עיירה אמיתית והנוף מגוון ורך יותר ופחות קר. יערות נשירים מכסים את מדרונות הערים ובעיירה עצמה עשרות מלונות / קבינות עץ ברמות שונות.
מהאביב ועד הסתיו המאוחר יכולה באקוריאני לשמש כבסיס לטיולים רגליים בהרים ולפחות למסלול אחד שניראה מבטיח - מבאקוריאני דרך מעבר חרץ-חרוס לאגם אבא-צחורי.
הלינה במלןם Victoria Bakuriani 995.9554452 מלון מצויין.

יום שבת, 1 באוגוסט 2009